Какво е Ескрима?

Ескрима е няколко вековна филипинска фехтовка. Терминът Ескрима има испански корен и идва от испанската дума, означаваща схватка или битка.
Основният инструмент при обучението е 60 см пръчка от ратан, с която се осъществяват атаки и контраатаки, без усукани и излишни екзотични движения.

Пет са основните концепции, формиращи Ескрима, те се проявяват във всяко движение:

  • Баланс,
  • Фокус,
  • Сила,
  • Преход
  • Скорост

Практикуващият Ескрима усвоява от самото начало прилагането на тези основни принципи, верен на мотото:

“Цялото е повече от сумата на съставните му части” (Дай-Сифу Раймерс).

escrima_info1

Напредналите ученици усвояват прилагането им и с различни оръжия: тонфа, нож, исторически мечове, както и с предмети от ежедневието, които предлагат подобна употреба, такива са химикалки, запалки, ключове и др.

Умението за боравене с оръжия е и същевременно ключът и основата към защитата срещу подобни с невъоръжена ръка. Само когато са ви известни възможностите, с които разполага въоръжен нападател с нож, пръчка и др.,сте в състояние да се защитите сигурно и адекватно. Практикуващият се учи да няма страх от оръжието, като предмет, а от този, който го води и насочва.

” Не пръчката удря, а този който я ползва е противникът”.

Световният алианс по бойни изкуства (ВМАА) си сътрудничи с ГМ Рене Латоса, един от най-реномираните преподаватели по Ескрима в световен план. Дай-Сифу Раймерс провежда съвместно с ГМ Рене Латоса семинари по Ескрима, които са отворени за участници, членуващи в различни организации и федерации.