Ескрима , Си-Гунг Раймерс 2015

11 юни 2015

11084244_865104576861251_6762504705237458710_n

Последният ден от три дневния семинар със Си-Гунг Раймерс бе посветен на Ескрима. Това е филипинска бойна система с оръжия. Тренира се главно с пръчки, тонфа, ножове, предмети от бита, дълга пръчка. Желателно, дори препоръчително е започването на Ескрима заедно с Винг Чун. В по- горните степени в китайското бойно изкуство оръжията имат важна роля, а при Ескрима имаме възможност да тренираме с тях от самото начало. Много важен факт за филиписнката система е сходството на принципите й с тези във Винг Чун, поради това двете са напълно съвместими за успоредно трениране.

Какво ни дава Ескрима ?

– Много точен поглед за дистанция
– Тайминг ( навременни реакции с добра координация )
– Фокус
– Баланс
– Бързина
– Сила
– Запознаване с различни видове и форма оръжия, и тяхното използване.

Семинарът даде своето начало в 10:00 часа на 26.04.2015; Си-Гунг Раймерс започна с лекция за така наречения резерв от сила. Когато влагаме сила в удар е съвсем нормално да влагаме максимума от себе си. Този максимум го изразяваме с проценти – 100%. Как тогава говорим за резерв и защо? Си-Гунг обясни, че сто процентовият удар има един недостатък и това е невъзможността в неговия ход да се променя посоката. Възпрепятствани от това и единствено съсредоточени в удара, оставаме открити за атака. Решението идва в резерва сила, който трябва да запазим, дори когато удряме. Така – максималната собствена сила да не превишава 80%, следователно имаме един остатък от 20% процента, с който можем да работим при контра атака или промяна на посоката. Това е съществено важно при оръжията, а както добре знаем при тях дори най-малката грешка е с фатален край. Продължихме, като се разделихме по групи за съответната степен и тренирахме новите неща, които ни предстоят.Всички имаха възможността да се явят на изпит за по-висока степен и да бъдат изпитани от майстор.

Семинарът помогна за разясняване на техниките във Винг Чун и Ескрима, както и с обогатяване на знанията на инструкторите, за да водят в бъдеще по-добри и качествени тренировки.